• Services & Facilities
  • Attractions
    • Poligiros
    • Thessaloniki
    • Mount Athos
  • Transport to Evmorfes Villas
    • from Thessaloniki bus station
    • from Thessaloniki train station
    • from Thessaloniki port
    • from Airport SQG MACEDONIA
  • Trips & Tours
    • Kassandra
    • Sithonia
    • Holomontas
  • Guestbook
  • News & Offers
  • Reservations
  • Booking Calendar
  • SUPPORT MICRO AND SMALL ENTERPISES AFFECTED BY COVID-19 IN CENTRAL

Evmorfes Appartments Poligiros Halkidiki

Main Navigation
Online Booking
  • Home
  • About Us
  • Villas
  • Photo Gallery
  • Contact
  • Payment

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1912 και το κτίριο που στεγάζεται σήμερα εγκαινιάστηκε στις 27 Οκτωβρίου 1962. Δημιουργήθηκε από τον αρχιτέκτονα Πάτροκλο Καραντινό. Τα εκθέματα, τα οποία φιλοξενεί, προέρχονται από τις ανασκαφές, που έχουν πραγματοποιηθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Το 1980 εγκαινιάστηκε μια νέα πτέρυγα για να φιλοξενήσει τα ευρήματα από τις ανασκαφές της δεκαετίας του 1970 στους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας με την έκθεση οι «Θησαυροί της Βεργίνας». Στις εσωτερικές αίθουσες στεγάζονται τα ευρήματα από το νεκροταφείο της Σίνδου. Στις εξωτερικές αίθουσες εκτίθενται αντικείμενα της Νεολιθικής, Κλασικής, Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής εποχής, ενώ στον κάτω όροφο παρουσιάζεται η προϊστορική συλλογή. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2001.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης παρακολουθεί τη διαδρομή της νεότερης ιστορίας της πόλης. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων «παρά τη Γενική Διοικήσει Μακεδονίας» ήταν η πρώτη υπηρεσία που ιδρύθηκε, τον Νοέμβριο του 1912, δεκαπέντε μόλις μέρες μετά την υπογραφή παράδοσης της πόλης στο Ελληνικό Κράτος. Μέχρι το 1925 τόπος συγκέντρωσης των αρχαιοτήτων της Μακεδονίας ήταν το Διοικητήριο (το σημερινό κτήριο του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης), καθώς και η Οθωμανική Σχολή Ιδαδιέ, το κτήριο που στέγασε τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Κατά την διάρκεια του Α’ παγκόσμιου πολέμου, συγκεντρώνονται αρχαιότητες από τον Γαλλικό Στρατό της Ανατολής (Armee Francaise d’ Orient) αρχικά στο Καραμπουρνάκι και στη συνέχεια στη Ροτόντα, ενώ τα ευρήματα από τις έρευνες των Άγγλων συγκεντρώνονται στον Λευκό Πύργο.

Το 1925 παραχωρείται στην Αρχαιολογική Υπηρεσία το Γενή Τζαμί, το νεότερο τζαμί, των ντονμέδων, της άλλοτε τουρκοκρατούμενης Θεσσαλονίκης. Το Γενή Τζαμί θα αποτελέσει το πρώτο μουσείο της πόλης, όπως το δηλώνει και η επιγραφή που έχει απομείνει στην προμετωπίδα του. Το 1940 πολλές αρχαιότητες, κυρίως γλυπτά, θάφτηκαν σε ορύγματα προκειμένου να διασωθούν από τη λαίλαπα του Β’ παγκόσμιου πολέμου. Οι αρχαιότητες ξεθάφτηκαν το 1951 και για πρώτη φορά εκτέθηκαν στην κεντρική αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου (Γενή Τζαμί), το 1953.
Το 1950 παραχωρήθηκε ένα μεγάλο οικόπεδο σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης, στην Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ. σε άμεση γειτνίαση με την μεγάλη έκταση όπου οργανωνόταν η Διεθνής Έκθεση. Ο σχεδιασμός του νέου μουσείου ανατέθηκε στον επιφανή Έλληνα αρχιτέκτονα Πάτροκλο Καραντινό, σημαντικό εκπρόσωπο του μοντερνισμού στην Ελλάδα.

Το νέο μουσείο εγκαινιάστηκε το 1962 με κάθε επισημότητα, μαζί με τις γιορτές για την επέτειο των πενήντα χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, με έκθεση των εντυπωσιακών ευρημάτων των τάφων του Δερβενίου που είχαν αποκαλυφθεί την ίδια χρονιά. Στη συνέχει οργανώθηκε έκθεση γλυπτικής, από τους αρχαϊκούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, από τον ομότιμο καθηγητή Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργο Δεσπίνη.

Τα λαμπρά ευρήματα του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου από την ανασκαφή των βασιλικών τάφων των Αιγών στη Βεργίνα, τα οποία μεταφέρθηκαν για φύλαξη και συντήρηση στο μουσείο αμέσως μετά την ανεύρεσή τους, επέβαλλαν την οργάνωση νέου τρόπου έκθεσης και κατέδειξαν την ανάγκη μιας κτηριακής επέκτασης. Το 1982 οργανώθηκε μια νέα έκθεσης, αυτής των ταφικών ανασκαφικών συνόλων από τη Σίνδο. Η ανασκαφή και η έκθεση πραγματοποιήθηκαν με την εποπτεία και επιμέλεια της εφόρου αρχαιοτήτων Αικατερίνης Δεσποίνη. Το 1985, γενέθλιο έτος για τα 2.300 χρόνια από την ίδρυση της Θεσσαλονίκης, από τον Κάσσανδρο το 315 π.Χ., στην πρώτη μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στην ιστορία και αρχαιολογία της πόλης, με την επιμέλεια της τότε διευθύντριας του Μουσείου Ιουλίας Βοκοτοπούλου.

Το 1996 έγινε η πρώτη εκτεταμένη έκθεση για την προϊστορική Μακεδονία στον ημιυπόγειο χώρο κάτω από την έκθεση της Βεργίνας, στο καινούργιο κτήριο του Βογιατζή του 1980, με εποπτεία του τότε διευθυντή του Μουσείου Δημήτρη Γραμμένου και επιμέλεια της αρχαιολόγου Μαρίας Παππά. Το 1998, μετά από τη μεταφορά των ευρημάτων των Αιγών από το Μουσείο στη Βεργίνα και την έκθεσή τους στο μουσειακό οικοδόμημα που ανέπλαθε τον μεγάλο ταφικό τύμβο των βασιλικών τάφων, οργανώθηκε στο Μουσείο έκθεση με θέμα ο «Χρυσός των Μακεδόνων», υπό την εποπτεία του τότε διευθυντού Δημήτρη Γραμμένου και επιμέλεια των αρχαιολόγων Μπετίνας Τσιγαρίδα και Δέσποινας Ιγνατιάδου, προκειμένου να καλυφτεί το «κενό» που άφησε στη συνείδηση του κοινού η έλλειψη των εντυπωσιακών βασιλικών κτερισμάτων
Το 2002 με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (το 164/2002) το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης γίνεται ανεξάρτητη περιφερειακή μονάδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Η επιτακτική ανάγκη ανακαίνισης του κτηρίου του Καραντινού και του Βογιατζή και οι σύγχρονες μουσειολογικές επιταγές, οδήγησαν στην απόφαση μιας ριζικής μετασκευής του Μουσείου στην αυγή του 21ου αιώνα. Από το 2004 το Μουσείο λειτουργεί με νέες μόνιμες εκθέσεις… Έπειτα από τέσσερα χρόνια διακοπής της λειτουργίας του τα επίσημα εγκαίνια του ανακαινισμένου πλέον Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, με πέντε νέες θεματικές εκθέσεις, υπό την εποπτεία του Δ. Γραμμένου και μεγάλου επιτελείου πολλών ειδικοτήτων, έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2006. Η έκθεση, απολύτως ανθρωποκεντρική, παρακάμπτοντας συχνά το μίτο του χρόνου, έχει έντονο διδακτικό χαρακτήρα.

Μετά από μία μακρά περίοδο εργασιών απαραίτητων για την αναδιοργάνωση των χώρων έκθεσης, αποθήκευσης, συντήρησης και διοίκησης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, τον Σεπτέμβριο του 2006. Στο διάστημα που προηγήθηκε, εκτός από την κτιριακή επέκταση ολοκληρώθηκε και το σημαντικότερο και ουσιαστικότερο μέρος της προσπάθειάς μας: σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε η επανέκθεση των συλλογών του Μουσείου με τρόπο που να καλύπτει τις ανάγκες του σύγχρονου επισκέπτη.

Πρόθεσή μας ήταν να φωτίσουμε όψεις της πολιτισμού που αναπτύχθηκε στη Μακεδονία, κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και των όμορων νομών, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα: από την αυγή της προϊστορίας μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, τους πρώτους, δηλαδή, χριστιανικούς αιώνες.

Σας καλούμε λοιπόν να επισκεφθείτε το Μουσείο. Να αφουγκραστείτε τις ιστορίες που έχει να σας αφηγηθεί, να δείτε και να ακούσετε πώς τα αντικείμενα «γράφουν» ιστορία. Κι ακόμα, ελάτε να ζήσετε και να απολαύσετε όσα ένα σύγχρονο μουσείο μπορεί να προσφέρει: εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις αρχαίου και σύγχρονου πολιτισμού, εργαστήρια, διαλέξεις, σεμινάρια, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι ένας χώρος πολιτισμού και μάθησης, ανοιχτός σε όλους.

 

Αξιοσημείωτα εκθέματα

  • Το Αγαλμα του Αρποκράτη (τέλη 2ου αιώνα π.Χ.)
  • Το κεφάλι του Σεράπιδος (2ος αιώνας π.Χ.)
  • Ο Κρατήρας του Δερβενίου (330 π.Χ.)
  • Χάλκινο κράνος και χρυσή μάσκα από το νεκροταφείο της Σίνδου (τέλη του 6ου αιώνα)
  • Μαρμάρινη θύρα από τον Μακεδονικό Τάφο της Αγίας Παρασκευής
  • Αντίγραφο της “Ανακαλυπτόμενης” Αφροδίτης (421/420 π.Χ.)
  • Χρυσά διαδήματα, χρυσά δισκάρια και χρυσά κεφάλια Μέδουσας (350 – 325 π.Χ.)
  • Η πόρτα της Ποτίδαιας

Bυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού είναι μουσείο που βρίσκεται στη Λεωφόρο Στρατού, απέναντι από το Πεδίον του Άρεως, στη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί ειδική περιφερειακή μονάδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου, το 1994, εκδίδεται περιοδικό, το πρώτο στο είδος του που δημιουργήθηκε από ελληνικό κρατικό μουσείο. Οι 11 αίθουσες του μουσείου άνοιξαν σταδιακά ως το 2004. Το 2005, το μουσείο τιμήθηκε με το «Βραβείο Μουσείου» του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αίθουσες

Η πρώτη έκθεση αυτή έχει θέμα τον παλαιοχριστιανικό ναό, δηλαδή την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση των εκκλησιών τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού. Η δεύτερη έκθεση τιτλοφορείται “Παλαιοχριστιανική πόλη και κατοικία”. Παρουσιάζονται όψεις της οικονομικής ζωής, της κατοικίας και του εξοπλισμού της, όπως επίσης η οικοτεχνία και στοιχεία για την ένδυση και τη διατροφή.Στην τρίτη έκθεση γίνεται αναπαράσταση των παλαιοχριστιανικών νεκροταφείων και αναδεικνύεται η ταφική αρχιτεκτονική και ζωγραφική. Ο επισκέπτης επίσης βλέπει κοσμήματα και αγγεία από ανασκαφές που έγιναν σε τάφους.

Στην επόμενη αίθουσα παρουσιάζονται πληροφορίες για θέματα όπως ο μοναχισμός, η Εικονομαχία, η δράση του Κύριλλου και του Μεθόδιου και τα όμοια.

Οι δύο επόμενες αίθουσες είναι αφιερωμένες στους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες και την καθημερινή ζωή σε ένα κάστρο κατά τα βυζαντινά χρόνια. Στις δύο τελευταίες αίθουσες φιλοξενούνται οι συλλογές Δημητρίου Οικονομοπούλου (με εικόνες του 14ου-18ου αιώνα) και Ντόρης Παπαστράτου με πολλά θρησκευτικά χαρακτικά και σταυρούς.

Ιστορικό

Η ίδρυση του Μουσείου αποφασίστηκε πολύ νωρίς, το 1913 , ένα μόλις χρόνο μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Το σχετικό διάταγμα του Γενικού Διοικητή Μακεδονίας Στέφανου Δραγούμη έκανε λόγο για ίδρυση “Κεντρικού Βυζαντινού Μουσείου”.

Αρχικά προτάθηκε να στεγαστεί στη Μονή Αχειροποιήτου, η απόφαση αυτή, όμως, δεν υλοποιήθηκε και το 1917 ως Μακεδονικό μουσείο ορίστηκε η Ροτόντα. Εξάλλου, για λόγους ασφαλείας τα αρχαία της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκαν στην Αθήνα στο Χριστιανικό και Βυζαντινό Μουσείο. Τελικά εντάχθηκαν στη συλλογή του Βυζαντινού Μουσείου της Αθήνας.

Αρκετές δεκαετίες αργότερα, επανήλθε το θέμα με την ίδρυση Βυζαντινού Μουσείου στη συμπρωτεύουσα. Τον σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό κέρδισε ο Κυριάκος Κρόκος. Το κτήριο θεμελιώθηκε το 1989 και τα εγκαίνια έγιναν στις 11 Σεπτεμβρίου του 1994.

Λίγους μήνες προτού εγκαινιαστεί το μουσείο, μεταφέρθηκαν από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη οι αρχαιότητες που ήταν εκεί από το 1916, μέρος των οποίων παρουσιάστηκε στην έκθεση «Βυζαντινοί θησαυροί της Θεσσαλονίκης. Το ταξίδι της επιστροφής».

Εκθέματα

Τα εκθέματα του μουσείου παρουσιάζονται ανά θέμα, έτσι ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να σχηματίσει πλήρη εικόνα για ορισμένες όψεις του πολιτισμού του Βυζαντίου.

  • Ψηφιδωτό από προθάλαμο οικίας

  • Αμπέχονο από την Αίγυπτο, 7ος αιώνας

  • Έγγραφο και σφραγίδα του Καλλίνικου του Ε’

  • Νομίσματα της Μακεδονικής Δυναστείας

     

Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης

Η Αρχαία Αγορά καταλάμβανε έκταση δύο περίπου εκταρίων (περίπου 20 στρεμμάτων) στην καρδιά της ρωμαϊκής πόλης. Άρχισε να κατασκευάζεται στο τέλος του 2ου αι. μ.Χ., στη θέση μιας προϋπάρχουσας αγοράς των πρώτων αυτοκρατορικών χρόνων. Εκεί βρίσκονταν δημόσια κτήρια και διάφοροι χώροι που διαμορφώθηκαν με ενιαία αρχιτεκτονική αντίληψη σε δύο κλιμακωτά επίπεδα. Το συγκρότημα αποτελούσε τον οικονομικό και εμπορικό πυρήνα της πόλης, είχε, ωστόσο, διοικητικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Στα αυτοκρατορικά χρόνια αποκτά μνημειακό χαρακτήρα.Από τα κτήρια της αγοράς έχει αναστηλωθεί και δοθεί η κρυπτή στοά σε χρήση για εκθέσεις, συνέδρια και συναυλίες από το 1966. Επίσης, έχει αναστηλωθεί το ωδείο (χωρητικότητας 350 ατόμων) και έχει δοθεί σε χρήση από το 1997.

Η αγορά των αυτοκρατορικών χρόνων έχει δύο κύριες οικοδομικές φάσεις, στα μέσα του 2ου και στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για ένα συγκρότημα σε σχήμα “Π”, αποτελούμενο από δύο συνεχόμενες πλατείες, με είσοδο από τη βόρεια πλευρά (σημερινή οδό Ολύμπου). Αποτελείται από τρεις κιονοστήριχτες πτέρυγες, με κίονες κορινθιακού ρυθμού στο ισόγειο και ιωνικού στον όροφο, ενώ στο βάθος υπήρχε μια ζώνη με διάφορα δωμάτια. Στη νότια πλευρά της αγοράς και εξαιτίας της φυσικής κλίσης του εδάφους κατασκευάστηκε διπλή ημιυπόγεια θολοσκεπής στοά (cryptoporticus), η οποία στήριζε την κανονική κορινθιακή στοά. Πιθανόν λειτουργούσε ως δημόσια αποθήκη, ενώ αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη των καταστημάτων της αγοράς. Τα καταστήματα που υπήρχαν είχαν σχεδιαστεί ήδη από την πρώτη οικοδομική φάση της αγοράς, ωστόσο κατασκευάστηκαν στη δεύτερη φάση της. Ο ελεύθερος χώρος της αγοράς ήταν επιστρωμένος με ορθογώνιες μαρμάρινες πλάκες και ήταν ανοιχτός μόνο από τη βόρεια πλευρά του, από όπου περνούσε ένας από τους βασικότερους δρόμους της πόλης, ”η μέση οδός”. Από τις στοές που πλαισίωναν το χώρο αυτό έχουν αποκαλυφθεί η νότια και η ανατολική στοά, σχεδόν στο σύνολό τους. Η ανατολική στοά που έχει διατηρηθεί καλύτερα διαθέτει ψηφιδωτό δάπεδο, διακοσμημένο με γεωμετρικά σχήματα. Ακόμη βρέθηκαν στη θέση τους βάσεις κιόνων, ένας κίονας και ένα κορινθιακό κιονόκρανο.Πίσω από την ανατολική πτέρυγα διασώζεται το νομισματοκοπείο, το ωδείο και το αρχείο εγγράφων. Το νομισματοκοπείο της πόλης ταυτίστηκε από τις πήλινες μήτρες μια χρήσης που βρέθηκαν σε έναν κλίβανο, με τις οποίες κατασκεύαζαν πέταλα χάλκινων νομισμάτων με τη μέθοδο του ”χυμένου κεριού”. Η νοτιότερη αίθουσα της ανατολικής πλευράς ήταν το αρχείο εγγράφων, καθώς αποτυπώματα των ξύλινων ραφιών διαπιστώθηκαν στον ανατολικό τοίχο του χώρου αυτού. Στο κεντρικό τμήμα της πλευράς αυτής κατασκευάστηκε το ωδείο που σώζεται σήμερα. Η πρόσβαση γινόταν από πέντε μαρμάρινες θύρες, από τις οποίες οι δύο ακραίες προορίζονταν αποκλειστικά για τους καλλιτέχνες. Κλίμακες οδηγούσαν τους θεατές στο διάζωμα του ωδείου. Η ορχήστρα δεν ήταν ημικυκλική, αλλά τμήμα έλλειψης. Από το δάπεδό της έχουν διασωθεί μερικές μαρμάρινες λευκές πλάκες. Το κοίλο εδράζεται σε καμαροσκέπαστες στοές. Από τα εδώλια διατηρούνται σήμερα επτά σειρές.

Περίπου στο δεύτερο μισό του 3ου αιώνα μ.Χ. η αγορά της Θεσσαλονίκης αποκρυσταλλώθηκε, διαθέτοντας δημόσιους χώρους στις τρεις στεγασμένες πλευρές της. Τα δάπεδα των στοών ήταν τότε στρωμένα με ισχυρό κονίαμα. Έναν αιώνα αργότερα, στα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ., στη δεύτερη οικοδομική φάση της, διακοσμούνται τα δάπεδα με ψηφιδωτά, ενώ παράλληλα επισκευάζονται και τμήματα των κιονοστοιχιών. Στα χρόνια του Ιουλιανού επεκτείνεται το ωδείο και μετατρέπεται σε θέατρο, με τη δημιουργία ενός δεύτερου κοίλου και την επέκταση της σκηνής. Το νέο θέατρο μπορούσε πλέον να δεχτεί 2000-2500 θεατές.

Το συγκρότημα της αγοράς δεν καταστράφηκε από το μεγάλο σεισμό του 7ου αι. μ.Χ., αλλά εγκαταλείφτηκε σταδιακά. Οι μεταγενέστερες προσθήκες στο χώρο της αγοράς είναι πολύ λίγες, συγκεκριμένα εργαστήρια κεραμικής που δημιουργήθηκαν στη βυζαντινή εποχή. Σιγά σιγά επήλθε η υποβάθμιση του χώρου, ενώ κατά την Τουρκοκρατία παραχωρήθηκε το ιστορικό κέντρο σε Εβραίους από την Ισπανία.


Κάτοψη του χώρου της Αρχαίας Αγοράς όπου φαίνονται τα μέχρι σήμερα αποκαλυφθέντα αρχαιολογικά ευρήματα. Είναι φανερό πως το όλο συγκρότημα επεκτείνεται πέρα από τα όρια της ανασκαφής (βορειοδυτικά).
 

Άποψη του χώρου της Αρχαίας Αγοράς. Στο πρώτο πλάνο το Ωδείο με τις πλινθόκτιστες κερκίδες και τη σκηνή.
Αριστερά, τμήματα της πολυόροφης στοάς (cryptoporticus) και στο μέσο η πλατεία.
 

Λιθόστρωτος δρόμος με λαξευμένους ασβεστόλιθους, στο νότιο τμήμα της Αρχαίας Αγοράς.


Ένας ολόσωμος μαρμάρινος κίονας που διασώθηκε και οι βάσεις της κιονοστοιχείας της στοάς προς το Ωδείο, δίνουν την εικόνα της όλης οργάνωσης του χώρου της Αρχαίας Αγοράς.

Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου της στοάς της Αρχαίας Αγοράς.

 

Τμήμα της πολυόροφης στοάς (cryptoporicus) της Αρχαίας Αγοράς.

Θεσσαλονίκη Νυχτερινή Ζωή

Η Θεσσαλονίκη φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή της και τις διάφορες προτάσεις διασκέδασης που προσφέρει για όλες τις προτιμήσεις, για όλες τις ώρες και μέρες της εβδομάδας. Κάθε μέρα, η καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης στη Θεσσαλονίκη χτυπάει ασταμάτητα! Από νωρίς το βράδυ για το πρώτο ποτό στα μπαράκια στο κέντρο, στην παραλία, αλλά και στις διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, καφέ, μπαράκια, clubs, μαγαζιά με ζωντανή μουσική και εναλλακτικά στέκια. Παρακάτω αναφέρουμε ενδεικτικά τα πιο γνωστά στέκια διασκέδασης στη Θεσσαλονίκη και τι θα συναντήσετε σ’ αυτά:

Βαλαωρίτου – Συγγρού Η περιοχή αυτή που κάποτε αποτελούσε τη βιοτεχνική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Κάποιοι το παρομοιάζουν με τα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης και κάποιοι με το Γκάζι στην Αθήνα. Ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια το στέκι αυτό αποτελούσε μια εναλλακτική μορφή διασκέδασης με ελάχιστα μαγαζιά κυρίως καφενεία, πλέον έχει μετατραπεί σε στέκι διασκέδασης όλων των κατηγοριών. Θα συναντήσετε μπαράκια με jazz, rock και mainstream μουσική και θα περάσετε υπέροχα τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι, με τα αμέτρητα τραπεζάκια στο δρόμο που κάνουν δυσδιάκριτα τα όρια των μαγαζιών. Το τελευταίο διάστημα έχουν ανοίξει καινούργια μαγαζιά, όπως το “Partisan”, το “Κρυφτό”, το “Rock n Rolla” στην οδό Βαλαωρίτου, το “Σπίτι μου” στη Λέοντος Σοφού, το “Υποβρύχιο”, και το Elvis που έχει μεταφέρει το χώρο και τους θαμώνες του από τη Λ. Νίκης στην περιοχή αυτή, καθώς και πολλά άλλα.

Παραλία Κατά μήκος της παραλία, στη Λεωφόρο Νίκης θα συναντήσετε δεκάδες μαγαζιά, καφέ, μπαρ και εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη, από το Λευκό Πύργο μέχρι και το Λιμάνι. Είναι ιδανικά για όλες τις ώρες, αφού μπορείτε να ξεκινήσετε από το πρωί πίνοντας τον καφέ σας, χαλαρώνοντας το μεσημέρι ή το απόγευμα μετά τη δουλειά ή τα ψώνια σας ή ξεκινώντας τα νυχτοπερπατήματα σας πίνοντας το πρώτο σας ποτό. Πολλά είναι τα μπαράκια στην παραλία της Θεσσαλονίκης που μένουν ανοιχτά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ είναι κατάλληλα για όλες τις προτιμήσεις. Στη βόλτα σας κατά μήκους της Λεωφόρου Νίκης θα συναντήσετε και κάποια εστιατόρια – μπάρ που είναι ανοιχτά από το πρωί ως το βράδυ. Διάφορα μαγαζιά υπάρχουν και στη Νέα Παραλία, στο σημείο που βρίσκεται το Μέγαρο Μουσικής. One of the best parts of Thessaloniki with numerous cafeterias is the seasise or Nikis Avenue. Lots of people are going there all day and especially in the weekends, drink their cofee and observing the sunrise behind the mountains. This place is suitable for those who want to see people or want to relax. Many people see this place like the plaka of Athens. But the feeling of the sea while drinking your cofee is something you can’t loose. It’s a perfect idea after a day of shopping or exploring. But If you want more then go to a club and have fun till early morning! It’s also important that the symbol of the city, Whte Tower is there.

Λαδάδικα Η κάποτε κακόφημη περιοχή της Θεσσαλονίκης κοντά στο λιμάνι, αποτελεί πλέον εδώ και πολλά χρόνια ένα από τα πιο γνωστά στέκια νυχτερινής διασκέδασης στη Θεσσαλονίκη, φιλοξενώντας κάποια από τα εστιατόρια, μπαρ, καφέ και club στη Θεσσαλονίκη. Οι παλιές αποθήκες και οι οίκοι ανοχής που βρίσκονταν κάποτε εδώ έδωσαν τη θέση τους σε μπαράκια ταβέρνες και ουζερί. Ο γραφικός χώρος των λαδάδικων με τα πλακόστρωτα και τα χαμηλά -το πολύ τριόροφα- κτίσματα αποτελούσε κάποτε το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Είναι γεγονός ότι η περιοχή δε γνωρίζει την ακμή που γνώριζε κάποτε και όλο και λιγότεροι Θεσσαλονικείς προτιμούν τη συγκεκριμένη περιοχή για τη νυχτερινή τους διασκέδαση στην πόλη. Παρόλα αυτά τα Λαδάδικα βρίσκονται πολύ κοντά από το Λιμάνι και την παραλία της Θεσσαλονίκης και έτσι από τα Λαδάδικα μπορείτε να ξεκινήσετε τη νυχτερινή σας βόλτα.

Κέντρο – Υπόλοιπο Θεσσαλονίκης Ότι και να πούμε για τη νυχτερινή ζωή στη Θεσσαλονίκη είναι λίγο. Η Θεσσαλονίκη φημίζεται για τη ζωντάνια, τη διασκέδαση, το κέφι και τη νυχτρινή ζωή της. Συνολικά στην πόλη θα συναντήσετε χιλιάδες μαγαζιά από καφέ, μπαράκια, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, clubs, μπουζούκια, ελληνικές σκηνές, και θα βρείτε το στέκι σας όποιες και αν είναι οι προτιμήσεις σας. Εκτός από την παραλία, την περιοχή στη Βαλαωρίτου και τα Λαδάδικα, θα βρείτε πολλά αξιόλογα μαγαζιά σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Θεσσαλονίκης και στο κέντρο. Μην παραλέιψετε να επισκεφθείτε τον πολυχώρο του Μύλου, τη Βίλκα, την παραλία της Αρετσούς στην Καλαμαριά, τη νέα παραλία κοντά στο Μέγαρο Μουσικής, τα μπαράκια στην οδό Ικτίνου, κάτω από την Αγία Σοφία, τα διάφορα καφέ και μπαρ στην πλατεία Αριστοτέλους και τα διάφορα μαγαζάκια στα στενά του κέντρου γι΄αυτούς που προτιμούν μια πιο εναλλακτική μορφή διασκέδασης.

** SUPPORT MICRO AND SMALL ENTERPISES AFFECTED BY COVID-19 IN CENTRAL MAKEDONIA

reservation / cancellation policy

  • Reservation – Cancellation Policy
Η επιχειρηση ενισχυθηκε απο το Ευρωπαϊκο Ταμειο Αγροτικης Αναπτυξης, με τη συγχρηματοδοτηση της Ελλαδας και της Ευρωπαϊκης Ενωσης

                                      

                                                                                            

                                                                                                                

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΟΤ: MHTE 0938K91000698601 Copyright © 2014 All Rights Reserved. Powered by Webdesign-solutions.gr and Webgeeks
  • Stay Connected
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Plus
  • Facebook
  • Skype